Αφήστε το email σας
για να ενημερώνεστε για άρθρα και σεμινάρια
ψυχολογίας και παιγνιοθεραπείας!
Υποχρεωτικό!
Ελέγξτε το email σας!

Εγγραφή σε Newsletter

Βιογραφικό

Μαριάνα Σουλίου - Ψυχολόγος - Παιγνιοθεραπεύτρια - MA Ειδική Αγωγή

Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στο Δώριο Μεσσηνίας. Ζώντας την παιδική μου ηλικία σε χωριό, είχα την τύχη να γνωρίσω την φύση, τα ζώα και το ελεύθερο παιχνίδι. Μεγαλώνοντας, αποφάσισα να σπουδάσω ψυχολογία, καθώς ακόμη και από την εφηβεία με ενδιέφερε ο τρόπος που λειτουργούν οι κοινωνίες, το πώς σκέφτονται οι άνθρωποι και το πού οφείλεται η συμπεριφορά τους.

Σπούδασα Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, από όπου αποφοίτησα το 2014. Έκανα την πρακτική μου άσκηση στο Κέντρο Ημέρας Αλτσχάιμερ Αμαρουσίου, όπου εκπαιδεύτηκα στην χορήγηση νευροψυχολογικών δοκιμασιών σε ηλικιωμένους και στην οργάνωση ομάδων νοητικής ενδυνάμωσης. Ο τομέας αυτός μου κέντρισε το ενδιαφέρον, οπότε και εργάστηκα εθελοντικά για 6 μήνες στο Ιατρείο Μνήμης της Α’ Νευρολογικής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου, όπου έκανα την νευροψυχολογική αξιολόγηση ατόμων άνω των 65 ετών.

Θέλοντας να διευρύνω τις γνώσεις μου και σε άλλες ηλικιακές ομάδες, ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό Ειδικής Αγωγής του UniversityofEastLondon το 2016 και ξεκίνησα να εργάζομαι με παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, αναπτυξιακές δυσκολίες και κινητικές αναπηρίες. Εκπαιδεύτηκα στην γραφή Braille, την χορήγηση του ΑθηνάΤεστ και του ΕΔΕΠΠΕ (Ερωτηματολόγια Διαπροσωπικής και Ενδοπροσωπικής Προσαρμογής Παιδιού και Εφήβου), στην αξιολόγηση και παρέμβαση της Ειδικής Γλωσσικής Διαταραχής και στην Διάγνωση και Αποκατάσταση Μαθησιακών Δυσκολιών. Σχετικά με το Φάσμα του Αυτισμού, εκπαιδεύτηκα στην μέθοδο AttentionAutism, που σέβεται την προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού. Επίσης, είμαι πιστοποιημένη AutPlay Therapy Provider, μίας προσέγγισης συνθετικής οικογενειακής παιγνιοθεραπείας για παιδιά (3-18) στο Φάσμα του Αυτισμού.

Συνέχισα την επαγγελματική μου πορεία δουλεύοντας με εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς. Συνειδητοποίησα πως όποια ηλικία και διάγνωση και να έχει ο θεραπευόμενος, μπορεί να ανθίσει εάν του δοθεί ο χώρος και ο χρόνος. Την φιλοσοφία αυτή πρεσβεύει η Παιγνιοθεραπεία, στην οποία έχω ολοκληρώσει πενταετή εκπαίδευση (2017-2022)  στο Κέντρο Παιγνιοθεραπείας και Δραματοθεραπείας "Έρμα", με συνεχή θεωρητική κατάρτιση, πρακτική, εποπτεία και προσωπική θεραπεία και με οδηγεί στην απόκτηση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας. Επίσης, έχω παρακολουθήσει πιστοποιημένο σεμινάριο της Association for Play Therapy για την "Θεραπεία της Τριχοτιλλομανίας μέσω της Παιγνιοθεραπείας".
Έχω παρακολουθήσει πολυάριθμα σεμινάρια, ημερίδες και συνέδρια γύρω από θέματα ψυχικής υγείας και ενημερώνομαι διαρκώς από επιστημονικά περιοδικά για τις εξελίξεις στον χώρο της ψυχολογίας, της ειδικής αγωγής και της ψυχοθεραπείας.

Παράλληλα με το ιδιωτικό γραφείο που διατηρώ, συνεργάζομαι ως Ψυχολόγος με Κέντρα Ειδικών Θεραπειών στην Καλαμάτα. 

Είμαι Τακτικό Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων.

Δείτε αναλυτικά τις σπουδές:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 • Απόφοιτη Ενιαίου Γενικού Λυκείου Δωρίου Μεσσηνίας. Βαθμός: 18,8. Έτος αποφοίτησης: 2010
 • Πτυχιούχος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Βαθμός: 8,18 «ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ». Έτη φοίτησης: 2010-2014.
 • Απόφοιτη μεταπτυχιακού στην Ειδική Αγωγή του East London University. Έτη φοίτησης: 2015-2017
 • Δίπλωμα Παιγνιοθεραπείας στο Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο Δια Βίου Μάθησης «Έρμα». (Νοέμβριος 2017-Δεκέμβριος 2022)
 • Κάτοχος Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης στις Μαθησιακές Δυσκολίες: Αξιολόγηση και Στρατηγικές Παρέμβασης, από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 • Κάτοχος επάρκειας για τη χορήγηση του ΕΔΕΠΠΕ (Ερωτηματολόγια Δια-προσωπικής και Ενδο-προσωπικής Προσαρμογής Παιδιού και Εφήβου)- Κωδ: ΕΔ201503300001
 • Κάτοχος επάρκειας για τη χορήγηση του Αθηνά Τεστ Διάγνωσης Μαθησιακών Δυσκολιών- Κωδ: ΑΤ20150606019
 • Κάτοχος Πιστοποίησης για την μέθοδο AttentionAutism, διοργανωμένη από την δημιουργό της, Gina Davies.
 • Κάτοχος Πιστοποίησης στην προσέγγιση AutPlay Therapy από τον δημιουργό της, Dr. Grant.
 • Πιστοποίηση στη γραφή Braille από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών.

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

 ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Οκτώβριος 2020-2021

 Παροχή υπηρεσιών καθηγήτριας ψυχολογίας στα εξής μαθήματα:

 • Ψυχοπαθολογία
 • Εισαγωγή στην Ψυχολογία
 • Ψυχολογία και Διατροφή
 • Ψυχολογία Αποκατάστασης

 Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Σπάρτης

Οκτώβριος 2020-Ιούλιος 2022

 Εξωτερική συνεργασία ως ψυχολόγος. Παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής γονέων, ψυχοθεραπείας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και ενίσχυσης κοινωνικών δεξιοτήτων/ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης σε παιδιά/εφήβους στο φάσμα του αυτισμού, με νοητική αναπηρία και άλλες νευροαναπτυξιακές διαταραχές.

 Χώρος Ειδικών Θεραπειών και Δημιουργικής Έκφρασης Παιδιού & Εφήβου «ΕΡΔΩ»

Φεβρουάριος 2020-σήμερα

 Εξωτερική συνεργασία ως ψυχολόγος. Παροχή υπηρεσιών ψυχοθεραπείας παιδιού (παιγνιοθεραπεία) και υπηρεσιών ειδικής διαπαιδαγώγησης σε παιδιά και εφήβους με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, νοητική αναπηρία, φάσμα του αυτισμού και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές.

 Ιδιωτικό γραφείο «Πάνδωρον»- Ψυχοθεραπεία ενηλίκων, Παιγνιοθεραπεία & Ειδική Αγωγή στην Καλαμάτα.

Οκτώβριος 2019- σήμερα

 Διατήρηση ιδιωτικού γραφείου όπου πραγματοποιούνται συνεδρίες Ψυχοθεραπείας/Παιγνιοθεραπείας σε όλες τις ηλικίες, συνεδρίες ειδικής αγωγής, βιωματικά σεμινάρια, ομάδες προσωπικής ανάπτυξης, συμβουλευτική γονέων.

     1ο ΕΠΑΛ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Οκτώβριος 2018- Ιούνιος 2019

Ψυχολόγος

Έμμισθη εργασία ως ψυχολόγος στα πλαίσια του προγράμματος ΕΣΠΑ «ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΕΠΑΛ». Κύρια καθήκοντα: ψυχοκοινωνική υποστήριξη μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, σχολές γονέων, συμβουλευτική σε εκπαιδευτικούς, ομάδες στήριξης μαθητών.

Κέντρο Ψυχοθεραπείας & Ειδικής Αγωγής «ΕΣΤΙΑΖΗΝ»   

Μάιος 2016- Οκτώβριος 2018                           

Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός

Έμμισθη εργασία ως ψυχολόγος στο τμήμα Ειδικής Αγωγής του Κέντρου. Κύρια καθήκοντα: ατομικές συνεδρίες ειδικής διαπαιδαγώγησης, δυάδες κοινωνικών δεξιοτήτων και αλληλεπίδρασης, συντονισμός ομάδων κοινωνικών δεξιοτήτων και συναισθηματικής νοημοσύνης, συμβουλευτική γονέων. Το τμήμα Ειδικής Αγωγής περιλαμβάνει περιπτώσεις, όπως:

 1. Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες
 2. ΔΕΠ-Υ
 3. Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος
 4. Νοητική αναπηρία
 5. Προβλήματα συμπεριφοράς
 6. Συναισθηματικές δυσκολίες                         

Α' Νευρολογική Κλινική Αιγινητείου Νοσοκομείου 6 μήνες   

2014-2015                                                                                                    

Ψυχολόγος 
Εθελοντική εργασία ως ψυχολόγος στο ιατρείο μνήμης της κλινικής. Κύρια καθήκοντα: χορήγηση των εξής νευροψυχολογικών δοκιμασιών:

 1. Addenbrooke's Cognitive Examination
 2. Trail Making Test Part A & B
 3. Clock Drawing Test
 4. Georgia Complex Figure
 5. Greek Verbal Learning Test
 6. Mini Mental State Examination                             

Κέντρο Ημέρας Αλτσχάιμερ Αμαρουσίου                                                                                                    

3 μήνες (2014)

Ψυχολόγος 
Πρακτική άσκηση ως ψυχολόγος. Κύρια καθήκοντα: οργάνωση ομάδων νοητικής ενδυνάμωσηςσε ασθενείς με ήπια νοητική διαταραχή ή νόσο αλτσχάιμερ και η χορήγηση των εξής νευροψυχολογικών δοκιμασιών:

 1. Mini Mental State Examination
 2. Severe Mini Mental State Examination
 3. Clock Drawing Test
 4. Wais Digit Span
 5. Trail Making Test Part A & B

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

 • Αγγλικά:  Γνώση (C2)-BULATS English Language Test του Πανεπιστημίου του CAMBRIDGE.

ΓΝΩΣΗ Η/Υ

 • ECDL (Word, Internet, Excel)

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ, ΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΣΥΝΕΔΡΙΑ

 • Μονοετές Βιωματικό Σεμινάριο Παιγνιοθεραπείας-Δραματοθεραπείας στο Έρμα.
 • 3ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας: Master Classes in Dementia
 • Ημερίδα '' Το έργο του κλινικού ψυχολόγου στην Ελλάδα που διοργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Ψυχολογικό Σύλλογο σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φοιτητών Παντείου Πανεπιστημίου Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών
 • Ημερίδα ''Βασικές Αρχές Αναγνώρισης και Διαχείρισης της ΔΕΠΥ κατά την Προσχολική και Πρώτη Σχολική Ηλικία που οργανώθηκε από το Παράρτημα Αθήνας της Ελληνικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Προσχολικής Αγωγής και την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητας
 • Εισαγωγή στις Ψυχοθεραπευτικές Μεθόδους και την Ψυχολογική Αξιολόγηση (Ομαδική Ψυχοθεραπεία και Ομαδική Ανάλυση, Ψυχόδραμα, Κοινωνικοθεραπεία, Θεραπευτική Κοινότητα, Ψυχολογική Αξιολόγηση, Θεραπεία Οικογένειας, Ζεύγους και Παιδιών- Βιωματικά Εργαστήρια και Μικρές Ομάδες) διοργανωμένο από το Ανοιχτό Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο
 • Σεμινάριο “Ειδική Αγωγή και Τ.Π.Ε. : Ψυχομετρικά Εργαλεία και Μεθοδολογίες Παρέμβασης” οργανωμένο από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”
 • Βιωματικό σεμινάριο «Ψυχοκινητική και Μουσικοκινητική Αγωγή» με υπεύθυνη την Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών Νίτσα Μπουρνέλλη.
 • 40ωρη Θεωρητική Εκπαίδευση στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς αναγνωρισμένη από το BACB, διοργανωμένη από το «ΜΟΝΟΡΟΔΙ».
 • 1ο Διεθνές Συνέδριο Παιγνιοθεραπείας και Δραματοθεραπείας. Το αρχέτυπο του πληγωμένου θεραπευτή. Πανελλήνια Ένωση Παιγνιοθεραπευτών και Δραματοθεραπευτών.
 • Σεμινάριο με θέμα «Ειδική Γλωσσική Διαταραχή: Συμπτωματολογία, Αξιολόγηση και Παρέμβαση», το οποίο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του θεσμού «Ημέρες Σταδιοδρομίας DevelopingU» του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.
 • Σεμινάριο με θέμα «Μια Παιγνιοθεραπευτική Αντιμετώπιση της Τριχοτιλλομανίας», διοργανωμένο από την American Playtherapy Association.

                  

                                                           Αρ. Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος: 7147